Vyplatí se použití VoIP (SIP či SCCP) na mobilním telefonu?

IP telefonie a podobně (UCM, UCCX ...)

Vyplatí se použití VoIP (SIP či SCCP) na mobilním telefonu?

Příspěvekod Samuraj » 13.01.2008 18:23

Měl jsem krátkou diskuzi po mailu k tomuto tématu. A protože bych to tu rád trochu oživil a někdo by mohl přispět svým názorem, tak ji sem vkládám.

Cetl jsem tvuj clanek http://www.samuraj-cz.com/clanky/administrace/nokia-e65-konfigurace-wifi/ (napsano strucne a vystizne - diky za nej).. neni tam ale zadna zminka o tom co presne (oproti napr. N80 ktera SCCP nema) znamena pro uzivatele pritomnost Cisco SCCP v mobilnim telefonu.
Samuraj
Administrátor
Administrátor

Re: Vyplatí se použití VoIP (SIP či SCCP) na mobilním telefonu?

Příspěvekod Samuraj » 13.01.2008 18:25

Moje praktické zkušenosti zatím nejsou příliš bohaté, protože jsme právě rozjeli Cisco IPT. Ale jde asi o toto:

Všechny Nokie této kategorie obsahují SIP klienta, takže není problém na nich rozchodit IPT. To by mělo umět volat a přijímat hovory (nezkoušel jsem).

Pokud si tam člověk doinstaluje Nokia Intellisync Call Connect for Cisco (jinak řečeno SCCP driver), který vyvinula Nokia spolu s Ciscem, tak získá všechny vlastnosti, které má Cisco IP Phone (třeba 7945). Problém je, že ten driver stojí 200USD (koncová cena) a sebere 5 licencí na CCM.
Samuraj
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod Samuraj » 13.01.2008 18:26

Oplati se tedy vubec kupovat mob. Nokia na volani by internet, funguje to vubec pokud je v telefonu aktivni SIM karta? Myslim pripojeni na bezplatny hotspot + Fring.. Pripoji se to do internetu pomoci GPRS nebo to pujde internetem? Jde to vubec neplacene?
Samuraj
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod Samuraj » 13.01.2008 18:28

No teoreticky se to volání dá rozchodit přes ten SIP (asi na každém telefonu co má WiFi, ta podpora SIPu se snad dá někde sehnat). To co prodává Nokia+Cisco je využití protokolu SCCP.

Pokud jde o připojení někde venku, tak je potřeba mít CCM (nebo jiný IPT server) přístupný z internetu, což se asi normálně nedělá.

A funguje to tak (u mě s tím SCCP driverem, ale myslím, že to je obecné), když se připojím k CCM (může se provádět automaticky), tak když dám volat, tak si můžu vybrat, zda přes voice (normálně operátor) nebo internet (VoIP) a přijímám obě čísla.

Praktické to podle mě je pouze pro velké firmy, kdy se zaměstnanci mohou pohybovat po firmě a pro interní volání používat svoje pevné číslo/linku (a jsou na něm k zastižení).
Samuraj
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod Pikomuf » 14.01.2008 13:22

Ahoj všem,

Cisco IPT u nas ve velke firme pouzivame. O nasazeni Nokii se tu vazne uvazuje. Na 2 telefonech Nokia E60 ji tu pouzivame sccp driver v beta verzi, tudiz nema vsechny vlastnosti jako ma plny driver. Pro nasazeni se musi vzit nekolik veci v uvahu. Napr. jestli na wifi siti bezi pouze notebooky a nove pobezi tyto
telefony nebo jestli tam jsou i ctecky nebo jina zarizeni. Velkym firmam se to urcite vyplati z nekterych hledisek napr. ze uzivatele co hodne chodi po fabrice
a maji i mobilni telefon tak jim staci tahat sebou pouze 1 telefon nikoliv 2. Co se tyce volani z Nokia E60 tak automaticky se me pripojuje k CCM a volani funguje bez problemu.

Pokud nekdo uvazuje o vyuziti volani bez CCM tak si myslim ze by se to asi dalo zprovoznit. pres nejakej free sip server, ale s tim zkusenosti nemam.

V pripade dotazu rad odpovim kdyz budu vedet.
Pikomuf
nováček
nováček

Zpět na Unified Communications